niedziela, 13 marca 2011

Serniczek

Tym się można zajeść...



Przepis na sernik-kruszon:
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 1 palma do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szkl cukru,
- 2-3 łyżki wody.

Przygotowanie: Przesiać na stolnicę mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia, cukier. Dodać posiekaną palmę, wlać zimną wodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na 20-30 minut.

Składniki na masę serową:
- 1 kg sera tłustego,
- 6-8 jaj,
- 1 szkl cukru,
- 10 dag rodzynków,
- olejek pomarańczowy.

Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać porcjami ser, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wsypać rodzynki, dodać olejek. Wymieszać. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę zetrzeć jedną połowę ciasta kruchego. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać. Zetrzeć resztę ciasta. Piec minimum 1 godzinę w temp. 180 st.C. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz